MUSEU DE LA VIDA RURAL

VISITA GUIADA AL MUSEU

El Museu ofereix visites comentades adreçades a tots els Cicle educatius. Us proposem tres possibles itineraris: la Terra, la Casa i el Poble.

La Terra: la terra i com es treballava per obtenir-ne l’aliment al llarg del cicle d’un any. La feina i la vida de les famílies centrada en tres conreus: la vinya, el blat i l’olivera.

La Casa: Com es vivia sense llum ni aigua? Com es conservaven els aliments quan no hi havia nevera? Com es bombatia el fred? L’itinerari de la casa ens permet refleccionar sobre aquestes i altres preguntes a través d’un recorregut per les diverses estances: el corral, el rebost, la cuina i l’habitació.

El Poble i els oficis: A través dels audiovisuals, dels diorames i de les eines ens aproparem a un gran ventall dels oficis tradicionals com: llenyataire, fuster, ferrer, bugadera, baster, teixidora, escloper, corder, boter, filadora… Aquest itinerari ens mostra com es treballava quan els mitjans eren les mans, les eines i l’enginy. Altres espais rellevants del poble, com l’escola, la farmàcia i la barberia, ens obriran les portes a la manera de viure, els costums, les tradicions, les festes i l’esbarjo.

TALLER LA FORÇA DELS ANIMALS

Taller adreçat a Educació Infantil i Cicle Inicial.

Confecció manual d’un penjoll inspirat en la simbologia dels animals de pagès.

En primer lloc, es cobrirà una base de fusta amb plastilina. després, amb l’ajuda d’una plantilla, es representarà un animal amb relleu i es decorarà amb materials diversos. Seguidament s’envernissarà per fixar-lo i il·luminar els colors. per acabar, s’hi afegirà un picarol i un cordill per poder dur-lo penjat.

TALLER ART RURAL

Taller adreçat a tots els Cicles.

Elaboració d’un quadre d’art rural sobre una base de roba de sac amb plantes de l’hort i materials diversos.

La composició es realitza sobre roba de sac fixada en un suport de fusta. L’alumne disposa d’elements tradicionals com colors, pintures, plastilina, i d’altres com llanes, filferros, branques, llegums i terra. A més, se sortirà a l’hort del Museu per agafar plantes per al treball creatiu.

TALLER HERBARI FOTOGRÀFIC

Taller adreçat a tots els Cicles educatius.

Realització d’un herbari de plantes de l’hort a través de la tècnica fotogràfica de la cianotípia, del segle XIX.

seguint les passes d’Atkins, a través de l’antiga tècnica de la cianotípia, es realitzen fotografies de les plantes de l’hort del Museu. En primer lloc es trien i recullen les plantes, es fa una composició sobre una làmina preparada amb productes químics, s’exposa al sol en una premsa i es fa el revelat amb aigua.

LA CAPSA DE L’ÀVIA (NOU)

Visita lliure comentada a través de l’audioguia del museu, un relat evocador i emotiu dels canvis ocorreguts al món rural durant el segle XX. Amb les veus de Júlia creus i Lluís Soler.

Un relat a través dels descobriment que fa el personatge de la Marta dels escrits i records que  la seva àvia conservava en una antiga capsa de carquinyolis.

A través d’una aplicació per a dispositius mòbils, que s’ofereix en català, castellà, anglès i francès, la narració amplia els continguts de la visita del context històric i emocional.

Share This