El patrimoni sostenible de les Fassines

El conreu de la vinya sempre ha generat ocupació i diversos negocis al seu voltant, més enllà de la verema, el vi i els cellers pròpiament dit que és la part més coneguda i àmplia d’aquest sector. Una de les sortides més importants que ha generat la vinya al llarg de la història ha sigut la producció d’aiguardent, d’alcohol i altres derivats. Totes les zones vitivinícoles del nostre país van viure aquest procés principalment durant el segles XVIII, XIX i fins a mitjans del segle XX.

L’Espluga de Francolí també va viure aquest procés i va ser un dels punts de producció de l’aiguardent durant el segle XIX i XX. Per aquest motiu es van crear diverses fàbriques al voltant d’aquesta indústria. Les tres fassines principals del municipi van ser la Balanyà, la Minguella i la Farran. Actualment l’única que està museografiada i oberta al públic és la primera. Però les tres van marcar una època al poble i a la comarca. Van dotar de personalitat a un producte, la brisa,  que és originàriament el residu d’un altre…

Enllaç al reportatge complet: https://www.laconca51.cat/el-patrimoni-sostenible-de-les-fassines/

Share This