Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí

Un recorregut sensitiu i emocional a l’origen de Nadal

L’Espluga de Francolí, vila de coves, natura i rutes medievals, en plena Ruta del Cister i a cavall del monestir de Poblet i de la vila medieval de Montblanc, representa cada dos Nadals un dels pessebres vivents més espectaculars de Catalunya, l’únic de tipus estàtic de les comarques de Tarragona. Els carrers i cases de les antigues viles medievals, fundades entre els segles XI i XII —on durant l’any pot fer-se una ruta templera i hospitalera amb realitat virtual— es converteixen, amb tota mena de detall, en els corrals, hostals i llars de Betlem i Natzaret, per explicar als milers de visitants que hi passen, l’origen de Nadal.

L’any 1964 un grup d’espluguins va impulsar el primer pessebre vivent, situant la població entre les pioneres a Catalunya. Del 1967 al 1977 va representar-se, sorprenentment, a l’interior de la cova de la Font Major, la setena més llarga del món formada en conglomerat, recentment redescoberta com a santuari paleolític amb més de 300 gravats de fa uns 37.000 anys. Actualment, les escenes es representen, amb una gran dosi de realisme, als barris del Capuig, als peus de les restes de l’antic castell hospitaler i a les balmes del nucli urbà.

El visitant s’immergeix en primera persona a través d’un recorregut sensorial i emocional on, com si el temps s’hagués aturat, els figurants resten congelats en un relat que ens transporta al Betlem del primer segle, en la nit de l’Hannukkà, quan Maria i Josep busquen hostatge amb dificultat. El visitant entra a la cuina i menjador de l’hostal, a les profunditats del celler i del corral, al caliu del forn de pa i als carrerons estrets que porten al campament romà, on s’ha convocat per edicte els ciutadans a inscriure’s al cens. És en aquesta freda nit quan uns pastors que vetllen el ramat al ras, com marca la tradició hebrea del Sukkot, al final de les collites, dormint en cabanes de palma, es veuen sorpresos per una llum misteriosa.  Les cases de Betlem, els estables i els horts s’obren al visitant mentre lluny de tot, en un estable adossat en una cova, el visitant descobreix una escena íntima i plena d’amor, com mai s’ha vist el naixement de Jesús.

La segona part del recorregut, pels carrers de l’Espluga de baix, recrea la vida a Natzaret dies després del naixement del Messies. Els carrers són plens de menestrals i mercaders de ceràmica, llana i teixits, carreters i boters, forjadors i fusters, mentre al safareig es parla d’allò que han sentit a mercat: ha nascut el Salvador! De lluny, arriben uns estranys viatgers, muntats a camell, mentre al temple, els rabins i els orants repassen les profecies.  

Aquest any el Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí es representarà els dies 26, 27 i 28 de desembre a la tarda, en quatre torns diaris. Les entrades (amb aforament limitat) es poden comprar a www.pessebredelespluga.com, i inclouen descomptes per visitar els equipaments museístics de la zona i s’ofereixen paquets per a grups.

Share This