Descubre

Un paseo por l’Espluga de Francolí

Les Masies i Les Brigades Internacionals

Espai de memòria i antic Balneari

“ Habéis venido a España, espontáneamente, a defender nuestro país (…) por vuestra propia voluntad de sacrificar lo que más difícilmente se presta a nadie: a sacrificar la vida. Veníais a defender la justicia, el derecho escarnecido, porque sabíais, también, que aquí, en España, se jugaba la libertad del mundo entero.”

Juan Negrín,
President del Consell de Ministres

Amb aquestes paraules, Juan Negrín, president del Consell de Ministres, es dirigia a la multitud de brigadistes internacionals congregats al pati del que avui és l’Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat. Aquest edifici, dins del nucli de Les Masies, va acollir el 25 d’octubre de 1938, en plena desfeta republicana, el primer acte de comiat del Govern de la República cap als integrants de les Brigades Internacionals.

Avui, en l’indret on tingué lloc l’acte s’erigeix un espai de memòria per recordar i no oblidar, sobretot, la tasca d’aquests soldats estrangers vinguts en defensa de la llibertat.

Contingent de brigadistes accedint al pati porxat. Les dones de la imatge eren infermeres que atenien els ferits i convalescents. Al final de l’acte de comiat van ballar amb els brigadistes.

Fons Henry Buckley. Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès

Acte de comiat a les Brigades Internacionals. D’esquerra a dreta, el general Vicente Rojo; el president del Govern republicà, Juan Negrín, i el coronel Enrique Líster, entre d’altres. A l’extrem esquerre, fent una fotografia, s’identifica Robert Capa. Al costat de Rojo hi ha una periodista no identificada.

Fons Henry Buckley. Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès

Les Masies

La presència d’aigües medicinals –riques en minerals com el ferro o el manganès– fa que, a partir de mitjans del segle xix, es desenvolupi en aquesta zona una indústria d’hotels i balnearis destinada a acollir banyistes benestants que volien beneficiar-se de les aigües i la riquesa de l’entorn de les muntanyes de Prades. Conjuntament amb l’excursionisme mogut al redós de Poblet, és l’inici del turisme modern a la Conca de Barberà. Personalitats com el músic Pau Casals van ser-ne hostes destacats, així com diversos grups de noies barcelonines amb pocs recursos, a través del servei de colònies per als escolars de la ciutat organitzades per l’Ajuntament de Barcelona.

Colònies escolars municipals de Barcelona a l’Espluga de Francolí, 1932

Arxiu fotogràfic del Museu de la Vida Rural. Col·lecció Ferran Civit.

Arxiu Municipal de Barcelona. Número de registre 31695.

Autor: Carlos Pérez de Rozas.

Torneig de tenis a Vil·la Engràcia, 1915. A la dreta, amb barret, el músic Pau Casals.

Arxiu fotogràfic del Museu de la Vida Rural. Fons Roca Vignote.
Número de registre 012-11-03-2008. Autor desconegut.

La Guerra civil a les Masies

En esclatar la Guerra Civil Espanyola, bona part de les propietats de les Masies van ser requisades i destinades a usos en suport de la causa republicana, com ara l’allotjament de refugiats de guerra i l’establiment d’un hospital militar a l’Hotel Monestir per als soldats malalts o ferits al front, sobretot de l’Ebre. Però un dels episodis més importants va ser l’estada, la tardor de 1938, de l’Estat Major de l’Exèrcit de l’Ebre i d’un gran nombre de brigadistes internacionals.

Panoràmica general dels brigadistes al pati porxat.

Fons Henry Buckley. Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès

Les Brigades Internacionals

El 25 d’octubre de 1938, al pati de l’edifici de l’actual Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat, es produeix el primer acte de comiat a les Brigades Internacionals, batallons de voluntaris vinguts d’arreu del món per lluitar en favor de la República Espanyola. Aquell dia, davant d’una nodrida dele- gació de brigadistes, el president del Consell de Ministres, Juan Negrín, va dirigir un discurs d’agraïment a aquests combatents en un emotiu acte immortalitzat pels fotoperiodistes Robert Capa o Henry Buckley, entre d’altres.

Contingent de brigadistes al pati porxat.

Fons Henry Buckley. Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès

L’espai de memòria

Des de l’any 2022 l’espai de memòria de Les Masies i les Brigades Internacionals, situat a l’edifici de l’Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat, forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic, sota la titularitat de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí. L’edifici es pot visitar i al pati hi ha instal·lats diversos plafons en format d’exposició sobre el comiat de les Brigades Internacionals i del període de la Guerra Civil a les Masies, una eina pedagògica impulsada pel Camp d’Aprenentatge Els Monestirs del Cister.

Vista aèria de l’Alberg de l’Espluga de Francolí.

Arxiu fotogràfic de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí.

Imatge de l’exposició permanent sobre les Brigades Internacionals a l’Alberg de l’Espluga de Francolí.

Una exposició impulsada pel Camp d’Aprenentatge Els Monestirs del Cister. Arxiu fotogràfic de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí.

A l’exterior de l’edifici s’hi troba el mural dedicat a les Brigades Internacionals, obra de l’artista gràfic Roc BlackBlock. Un mural que forma part del projecte Murs de Bitàcola. Una iniciativa de memòria col·lectiva, que a través de l’art mural, il·lustra episodis de la història de les Brigades Internacionals arreu del món. Aquesta és una iniciativa que vincula l’art de carrer amb el patrimoni històric, com a eina pedagògica i visual que apropa, visibilitza i realça els episodis propis de la memòria de cada comunitat. Una proposta que presenta la reproducció d’una de les imatges del comiat de les Brigades Internacionals a Les Masies, del fotògraf Robert Capa, una intervenció de gran format que mostra a un grup de brigadistes.

El mural de l’espai de Memòria

Vista frontal de l’obra de l’artista gràfic Roc BlackBlock.

Fons:  Fer Alcala.

Imatge del mural a l’exterior de l’edifici de l’Alberg de l’Espluga de Francolí.

Fons: Fer Alcala.

Adreça:

Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat Les Masies, s/n, carretera TV-7007 43440 L’Espluga de Francolí La Conca de Barberà, Tarragona.

Horaris de visita i altra informació de referència:

L’Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat és obert tot l’any, de 8 h a 22 h.

Dates de tancament:

Diumenges tarda, de l’1 de gener al 20 de juny i de l’1 d’octubre al 31 de desembre. De l’1 al 6 de gener. De l’1 al 30 de setembre. Del 9 al 31 de desembre.