Descobreix

Festes, Tradicions i Activitats Culturals

Descarrega’t: Calendari Espluga 2024 


Fira de Sant Vicenç - El foc el nostre origen

Fira de Sant Vicenç - El foc el nostre origen

Celebració: festivitat de Sant Vicenç

(26 al 28 de gener 2024)

La Fira de Sant Vicenç – El foc el nostre origen, esdevé des de l’any 1565 un punt d’intercanvi comercial de caràcter agrícola a l’Espluga de Francolí. Al llarg del cap de setmana recull una oferta multisectorial agrícola, amb productes de proximitat i artesania. També hi podem trobar altres actes com ara els esmorzars populars, un espai dedicat als oficis, tallers per a infants, exposicions, conferències, concerts i actes amb la participació de les entitats espluguines.


Cicle Casalet Kits

Cicle Casalet Kits

Celebració: de gener a juny

 

Casalet Kids és un cicle de teatre, música, clown, titelles, cinema, contacontes… pensats per al públic familiar, al teatre del Casal o al teatre del Casalet de l’Espluga de Francolí.


Cicle de Cinema Gaudí

Cicle de Cinema Gaudí

Celebració: De gener a juny

 

El Cicle Gaudí és un projecte que impulsa l’Acadèmia del Cinema Català amb el suport de la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, la Fundació SGAE i la Fundació Víctor Grífols i Lucas. Constitueix una xarxa estable de sales a Catalunya que porta 10 pel·lícules catalanes l’any, una cada mes, a un centenar de poblacions de tot el territori. Arriba allà on la ciutadania no té un accés fàcil a l’oferta en pantalla gran, ja sigui per manca de sala de cinema o bé per absència de programació catalana a les sales de cinema properes.


Carnaval de l’Espluga de Francolí - Rua de les 1000 disfresses

Carnaval de l’Espluga de Francolí - Rua de les 1000 disfresses

Celebració: febrer o març segons dates de Setmana Santa

(10 de febrer de 2024)

Festa de disbauxa amb tot un seguit d’actes al llarg de diversos dies que conformen la programació del Carnaval més multitudinari de la Conca de Barberà. Entre d’altres, l’arribada del Carnestoltes a la vila, així com el Carnaval escolar, l’enterrament de la Sardina, la Rua de les Mil Disfresses i la posterior desfilada al Pavelló del Casal de l’Espluga.


Actes de Setmana Santa

Actes de Setmana Santa

Celebració: març o abril. Dates variables

La Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de l’Espluga i la Confraria del Sant Enterrament de l’Espluga són les entitats encarregades d’organitzar els actes de la Setmana Santa, entre els quals en destaquen la processó del Sant Enterrament, la Vetlla Pasqual, el Via Crucis o la benedicció de Rams. A més a més, l’entitat protagonista de la setmana és l’Agrupació d’Armats de l’Espluga que desfilen pels carrers i places del municipi.


Espais vius d'art

Espais vius d'art

Celebració: abril – maig

(11 i 12 de maig de 2024)

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí organitza Espais Vius d’Art, una iniciativa de dinamització local i comercial, de caire artístic i cultural en la que es proposa obrir les portes dels locals comercials en desús amb propostes artístiques i mostres d’activitats culturals. El municipi converteix els aparadors i locals comercials sense activitat en galeries on hi participen artistes, artesans i entitats.


Caminada de l’Espluga a Prades

Caminada de l’Espluga a Prades

Celebració: primer de maig

La Caminada de l’Espluga a Prades és una activitat que organitza la secció excursionista del Club Atlètic Espluguí des de fa més de 25 anys. Es tracta de realitzar el recorregut de l’Espluga a Prades per senders i caminant uns 21 km amb un desnivell positiu de 840 metres.


Dia Internacional dels Museus

Dia Internacional dels Museus

Celebració: dia internacional 18 de maig

Un dia on s’intenta retallar la distància entre els museus i la societat, intentant mostrar al públic els reptes d’aquests, seguint la màxima que “els museus són una institució al servei de la societat i del seu desenvolupament”. A l’Espluga de Francolí els diferents museus participen en aquestes jornades oferint diferents propostes per donar a conèixer els objectius i les propostes culturals que s’hi desenvolupen.


Festival No Callarem

Festival No Callarem

Celebració: 15 de juny de 2024

El festival No Callarem va néixer l’abril de 2018 amb petit format i amb l’objectiud’aconseguir fons per a la caixa de resistència que serveix per a fer front a possibles sancions imposades per a motius polítics a activistes, així com col·laborar en donacions per a causes relacionades amb la resposta a la sentència del Procés.

Un festival autogestionat pel jovent de l’Espluga de Francolí, amb un cartell que referma l’objectiu musical i reivindicatiu de l’organització.


Festa de l'Orgull Rural

Festa de l'Orgull Rural

Celebració: Del 25 al 30 de juny de 2024

 

Orgull Espluguí és el col·lectiu LGTBIQ+ de la Conca de Barberà que visibilitza totes les formes d’estimar en el món rural.l.

Un col·lectiu divers, sense esquemes ni barreres, que neix amb la intenció de dur a terme petites accions amb periodicitat anual que siguin un punt d’obertura a la diversitat i pluralitat per les persones al nostre poble i la nostra comarca.


Revetlla de Sant Joan

Revetlla de Sant Joan

Celebració: 23 de juny

La Revetlla de Sant Joan a l’Espluga de Francolí obre els actes d’estiu al municipi. L’Espluga és, històricament, un dels punts de repartida de la Flama als Països Catalans, una iniciativa que des de fa més de vint-i-cinc anys el Club Atlètic Espluguí vetlla per portar la Flama del Canigó al municipi. La Cultura Popular i els Diables de l’Espluga de Francolí, entitat que lidera l’organització dels actes, n’esdevenen els protagonistes.


Festival Riubombori

Festival Riubombori

Celebració: 6 de juliol de 2024

 

Riubombori és més que un festival de música, una oportunitat per a la comunitat de gaudir junts, celebrant la música local i el talent creatiu. Amb una atmosfera càlida i amigable, aquest esdeveniment té l’objectiu de fomentar el sentiment de pertinença  i de crear una experiència única que uneixi a tothom a través de la música.

Els assistents podran gaudir de la música en un ambient relaxat i festiu, al mateix temps que tasten vi de la Conca de Barberà i cervesa artesana de proximitat. 


Setmana de la Joventut

Setmana de la Joventut

Celebració: tercer cap de setmana de juliol

(13 al 21 juliol de 2024)

Actes festius, esportius, tradicionals i participatius organitzats per l’associació Juvenil Auvengüen. Durant una setmana i sota el nom Faistiu, l’entitat organitza activitats dedicades als joves, on petits i grans també poden trobar el seu espai per gaudir-ne.


Festival de Poesia Rusc del Museu Terra

Festival de Poesia Rusc del Museu Terra

Celebració: juliol

Organitzat pel Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí conjuntament amb Edicions Poncianes, el Rusc és un festival de poesia intergeneracional per a tots els públics, on es poden escoltar les veus més joves del panorama líric català al costat de poetes consagrats i de llarga trajectòria. També poemes pels més petits amb el festival de poesia per infants Rusquet, música i vers, tallers per a joves i exposicions.


Festa Major de sant Abdon i sant Senén

Festa Major de sant Abdon i sant Senén

Celebració: últim cap de setmana de juliol

(25 al 29 de juliol de 2024)

La Festa Major de l’Espluga de Francolí és la festa per excel·lència del poble. Té lloc l’últim cap de setmana del mes de juliol amb un extens programa per a petits, joves i grans. Una gran varietat d’actes omplen la festa, destacant la cursa atlètica, concerts de tarda i balls de nit, cantada d’havaneres, teatre, cercaviles amb la cultura popular, ballades de sardanes, competicions esportives, activitats pels infants, correfocs i castell de focs.


Festa de la Verema i de la DO Conca de Barberà

Festa de la Verema i de la DO Conca de Barberà

Celebració: últim cap de setmana d’agost

(23 al 25 d’agost de 2024)

Amb l’inici de la verema, l’Espluga de Francolí esdevé l’epicentre de la Festa de la Verema i de la DO Conca de Barberà on cellers de la comarca son els protagonistes oferint tastos als assistents. Diversos actes didàctics, de formació i difusió de la cultura del vi, formen part del programa d’activitats, com ara la piada i obtenció del primer most, la cursa de portadores, la caminada entre vinyes, conferències, actuacions musicals i espectacles diversos.


FES, Festival d’Educació per la Sostenibilitat al Museu de la Vida Rural

FES, Festival d’Educació per la Sostenibilitat al Museu de la Vida Rural

Celebració:  octubre

(18 i 19 d’octubre de2024)

Proposta del Museu de la Vida Rural i de la Fundació Carulla dirigit a les comunitats educatives, a professionals de l’educació en el lleure i a les famílies, on durant dos dies podem conèixer de manera vivencial propostes artístiques, lúdiques i pedagògiques al voltant de l’educació cultural per la sostenibilitat.

Per a més informació: https://museuvidarural.cat/


Actes de la Diada Nacional de Catalunya i Caminada Popular de l’Onze de Setembre

Actes de la Diada Nacional de Catalunya i Caminada Popular de l’Onze de Setembre

Celebració: 11 de setembre

Diada Nacional de Catalunya, caminada popular, lectura del manifest i acte institucional. A la Plaça de la Vila, es desplega la senyera i es dona el tret de sortida, cada any per un recorregut diferent, a la caminada popular fins a l’Ermita de la Santíssima Trinitat on es llegeix el manifest de l’11 de setembre i s’acaba amb un dinar popular.


Fira de la Cervesa Artesana i dels elaboradors locals

Fira de la Cervesa Artesana i dels elaboradors locals

Celebració: finals de setembre

(21 de setembre de 2024)

Cervesers artesans de proximitat, food trucks, pastissers, forners i altres productors locals amb una sèrie de parades i estands, ofereixen diverses degustacions de productes gastronòmics artesans del municipi a maridar amb les cerveses participants a la mostra. Els assistents podran acompanyar aquestes degustacions gastronòmiques amb diverses propostes musicals o espectacles per a tota la família.


Festa de la Castanyada d’Auvënguen

Festa de la Castanyada d’Auvënguen

Celebració: 31 d’octubre.

La vigília de Tots Sants, l’Espluga de Francolí és la seu de la Festa de la Castanyada organitzada per l’Associació Juvenil Auvënguen. Després de menjar castanyes i panellets s’obren les portes del Pavelló del Casal per aplegar centenars de persones de la Conca en aquesta festa amb actuacions musicals o discoteca mòbil fins a la matinada.


Festes de Nadal

Festes de Nadal

Celebració: desembre i gener

Els més petits de la casa són els protagonistes absoluts d’aquestes festes. Durant la jornada nadalenca, des de l’Ajuntament de l’Espluga s’organitzen una sèrie d’activitats lúdiques i tradicionals, tant pels infants com pels adults. Destaquen activitats com “Anem a buscar el tió”, encesa de llums de Nadal, espectacles infantils, concerts, la Cursa de la Llufa del Club Atlètic Espluguí, arribada de l’Home dels Nassos i la cavalcada de SSMM els reis d’orient.


Pessebre Vivent

Pessebre Vivent

Celebració: anys parells

26, 27 i 28 de desembre de 2024

Una tradició viva amb una trajectòria de prop de 60 anys, que s’ha convertit en un gran reclam cultural i turístic a la Conca de Barberà. Un recorregut amb figures humanes estàtiques i una fidel recreació històrica pels antics carrers de l’Espluga Medieval. Les representacions del Pessebre Vivent son els anys parells amb representacions en diferents dies de les Festes de Nadal.

Per a més informació podeu consultar la pàgina web del Pessebre Vivent de l’Espluga: https://pessebredelespluga.com/


Representació d’”Els Pastorets”

Representació d’”Els Pastorets”

Celebració: anys senars

La representació dels Pastorets de l’Espluga de Francolí és una de les més impressionants de la demarcació de Tarragona. Es representa els anys senars al Gran Teatre del Casal, i és el grup Tratea Teatre l’encarregat de portar a l’escenari amb un gran èxit de públic la història de Josep M. Folch i Torres. Aquest espectacle amb la participació de més d’un centenar de persones, entre actors i tècnics, el podeu gaudir els dies 25 i 30 de desembre de 2023.

Per a més informació: https://www.pastoretsdelespluga.cat