Descobreix

Museus i espais visitables

Coves de l’Espluga
de Francolí

Les Coves de l’Espluga de Francolí són una porta oberta al passat geològic i prehistòric del nostre país. En ella hi trobem un santuari paleolític integrat per més de 300 gravats d’uns 36.000 anys d’antiguitat.

Les exploracions espeleològiques han permès recórrer i topografiar 3.590 metres de galeries que transcorren pel subsòl del nucli de l’Espluga de Francolí.

Museu Terra

El Museu Terra – antic Museu de la Vida Rural us ofereix un espai amb una extensa exposició permanent on fer un recorregut pel passat, el present i el futur del món rural mitjançant els recursos museogràfics més moderns.

Audiovisuals, espais interactius i escenografies evoquen el món dels nostres avis, el nostre i el dels nostres fills.

Fassina
Balanyà

Una antiga destil·leria d’aiguardent restaurada, on amb la seva maquinària us explicarem el procés productiu per obtenir aquest destil·lat a partir de la brisa de raïm, així com l’aprofitament dels subproductes generats.

La Fassina Balanyà forma part de la xarxa de museus industrials del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (STmNACTEC).

Ruta Templera
i Hospitalera

Descobreix l’Espluga a través d’un recorregut pel casc antic, on diferents audiovisuals us endinsaran en la vida quotidiana dels senyors, dels pagesos, dels jueus o dels menestrals. Visitareu l’Església Vella, veureu una recreació del castell hospitaler, descobrireu un Miqvé Jueu i el taller d’un vitraller.

La ruta sempre guiada, inclou la tecnologia de la realitat virtual augmentada amb ulleres i dispositiu mòbil inclòs.

Celler Cooperatiu
Museu del Vi

Museu d’història, cultiu i elaboració del vi, situat als antics cups del Celler Modernista. Obra de l’arquitecte Pere Domènech i Roura, aixecat el 1913, és un dels primers exponents dels cellers modernistes de Catalunya.

En l’espai de museu s’exposa la història, el cultiu i l’’elaboració del vi i també coneixereu l’importancia de I’edifici com a obra modernista insígnia dels cellers modernistes de Catalunya.

Les Masies i Les Brigades Internacionals

El 25 d’octubre de 1938, al pati de l’edifici de l’actual Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat, es produeix el primer acte de comiat a les Brigades Internacionals, batallons de voluntaris vinguts d’arreu del món per lluitar en favor de la República Espanyola.

Aquell dia, davant d’una nodrida delegació de brigadistes, el president del Consell de Ministres, Juan Negrín, va dirigir un discurs d’agraïment a aquests combatents en un emotiu acte immortalitzat pels fotoperiodistes Robert Capa o Henry Buckley, entre d’altres.

Església vella i torre del campanar

El principal monument històric de la vila, edificat el 1297 en plena transició al gòtic cistercenc, obre les portes per a la visita lliure o guiada amb la possibilitat de descobrir l’edifici religiós, declarat monument històric i artístic nacional, seu de comtesses bèl·liques, refugi del panteó reial de Poblet, abandonat durant un segle i recuperat ara per al culte i les visites turístiques. 

L’ascens lliure al campanar, recuperat el 1997, permet conèixer la història de l’edifici des de la principal talaia de la vila.