Un passeig per l’Espluga de Francolí
MAPA IL·LUSTRAT DE L’ESPLUGA – Descarrega’l
Església Vella
Dedicada a St. Miquel Arcàngel i construïda a cavall del romànic al gòtic (s. XIII). Destaca el seu robust campanar, escenari de resistències bèl·liques el 1463 i el 1873. L’any 1837 s’hi van amagar les despulles dels Reis de la Corona d’Aragó, enterrats al Monestir de Poblet, que havien restat abandonades dos anys abans durant l’esclat revolucionari i l’exclaustració dels monjos. L’any 1923 l’església fou declarada monument històric i artístic de l’estat i Bé Cultural d’Interès Nacional.
Església Nova
(1860-1888) D’estil neoclàssic i fou construïda amb pedres de l’antic castell que senyorejà la vila durant l’edat mitjana. Malgrat que el projecte preveia la construcció de dos campanars, la crisi agrària va fer que només se’n pogués aixecar un. No visitable.
Antic Hospital
L’Antic Hospital és un edifici gòtic català que es va construir entre els segles XV i XVI que acollia malalts, pobres i orfes. La seva activitat durà fins a les darreries del segle XIX. La planta baixa disposa d’un pati interior, on donava la sala de convalescència, la capella i el dipòsit mortuori, mentre que a la primera planta, a la qual s’accedeix per l’escala de pedra, hi havia dues grans estances. A façana s’hi pot veure l’escut de la vila datat el 1528. Visitable amb la Ruta templera i Hospitalera.
Ajuntament
Aquest edifici acull, des de finals de l’edat mitjana, les dependències de l’Ajuntament. A la façana principal es pot veure l’escut de la Vila de 1563, format per tres torres, que representen el castell medieval que dominava la vila, coronades per tres creus, que fan referència al domini de l’ordre de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem, pel riu i per la cova lloc de naixement del riu Francolí i origen del nom de l’Espluga.
Passeig Cañellas
El 19 d’octubre de 1900 aquest passeig pren el nom de Joan Cañellas i Tomàs, diputat liberal i advocat que defensà a 22 espluguins processats per sedició, incendi i assassinat del cobrador executiu Josep Espina, delictes dels que foren absolts. El maig de 2010 va ser inaugurada la remodelació actual. La barana de ferro forjat és obra dels mestres forjadors de cal Biel. Evoca alguns dels antics oficis establerts en aquest passeig (ferrer, hostaler, pagès, carreter, xollador d’animals, fuster, apotecari, corder…)
Casal de l’Espluga
El Casal de l’Espluga es fundà l’any 1963 sota l’impuls del mecenes de la cultura catalana i patrici espluguí Lluís Carulla i Canals. Va ser construït segons el plànols de l’arquitecte Lluís Bonet i Garí. La façana principal fou decorada per Llucià Navarro. El Casal ha esdevingut impulsor de la vida sòcio-cultural i esportiva de l’Espluga.
Naixement del riu Francolí i Font Major
La Font Major es considera el lloc de naixement del riu Francolí. Es pot veure l’antic rentador (1904), la font (1864), les escales, la Mare de Déu de la Font Major i una placa que recorda el nivell on arribà l’aigua durant la riuada de Santa Tecla del 1874.
Font Baixa
La Font Baixa, construïda en la seva forma actual l’any 1852 està formada per 17 canyelles que corresponen a cada una de les lletres del nom de la Vila, Espluga de Francolí. La barana de ferro forjat que voreja la font, és obra dels mestres artesans de Cal Biel de l’Espluga.
Ermita de la Santíssima Trinitat
Ermita situada a peu del bosc, voltada de boscos de ribera i fonts. Hi passa el GR-175 que comunica el Monestir de Poblet amb Montblanc. L’edifici actual, catalogat a l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, és obra del segle XVIII. S’hi venera la nova imatge de la Santíssima Trinitat (1938), rèplica -feta en marbre per Frederic Marés- de la imatge original del segle XV destruïda per la Guerra Civil, segons la tradició, descoberta dins una vella alzina al costat del santuari. Zona d’esbarjo i per fer-hi menjades.
Foto aèria de l’Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat. FONT: Ajuntament de l’Espluga de Francolí
Les Masies i les Brigades Internacionals. Espai de memòria.
“Habéis venido a España, espontáneamente, a defender nuestro país (…) por vuestra propia voluntad de sacrificar lo que más difícilmente se presta a nadie: a sacrificar la vida. Veníais a defender la justicia, el derecho escarnecido, porque sabíais, también, que aquí, en España, se jugaba la libertad del mundo entero.”
Fragment del discurs de Juan Negrín, president del Consell de Ministres, pronunciat a les Masies.
Albert Einstein al carrer de la Font de l’Espluga de Francolí el diumenge 25 de febrer de 1923. Fons: Casimiro Lana Sarrate / Archivo General de la Administración [IDD (03)88, F/03198, S10, F15]
Visita d'Albert Einstein a l'Espluga de Francolí
Josep Puig i Cadafalch, aleshores president de la Mancomunitat va voler mostrar a Albert Einstein el passat medieval de Catalunya, amb la visita al Monestir de Santa Maria de Poblet. Abans de la visita, Einstein va fer una parada a l’Espluga de Francolí, per dinar a la Fonda Ibèrica. Després de l’àpat, el fotògraf va immortalitzar una de les fotografies singulars de la visita.