Les Masies i Les Brigades Internacionals

L’Espluga de Francolí

“Habéis venido a España, espontáneamente, a defender nuestro país […] por vuestra propia voluntad de sacrificar lo que más difícilmente se presta a nadie: a sacrificar la vida. Veníais a defender la justicia, el derecho escarne- cido, porque sabíais, también, que aquí, en España, se jugaba la libertad del mundo entero.”

Juan Negrín,
President del Consell de Ministres

Amb aquestes paraules, Juan Negrín, president del Consell de Ministres, es dirigia a la multitud de briga- distes internacionals congregats al pati del que avui és l’Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat. Aquest edifici, dins del nucli de Les Masies, va acollir el 25 d’octubre de 1938, en plena desfeta republicana, el primer acte de comiat del Govern de la República cap als integrants de les Brigades Internacionals.

Avui, en l’indret on tingué lloc l’acte s’erigeix un espai de memòria per recordar i no oblidar, sobretot, la tasca d’aquests soldats estrangers vinguts en defensa de la llibertat.

Contingent de brigadistes accedint al pati porxat

Contingent de brigadistes accedint al pati porxat. Les dones de la imatge eren infermeres que atenien els ferits i convalescents. Al final de l’acte de comiat van ballar amb els brigadistes.

Fons Henry Buckley. Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès

Contingent de brigadistes accedint al pati porxat

Acte de comiat a les Brigades Internacionals. D’esquerra a dreta, el general Vicente Rojo; el president del Govern republicà, Juan Negrín, i el coronel Enrique Líster, entre d’altres. A l’extrem esquerre, fent una fotografia, s’identifica Robert Capa. Al costat de Rojo hi ha una periodista no identificada.

Fons Henry Buckley. Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès

Les Masies

La presència d’aigües medicinals –riques en minerals com el ferro o el manganès– fa que, a partir de mitjans del segle xix, es desenvolupi en aquesta zona una in- dústria d’hotels i balnearis destinada a acollir banyistes benestants que volien beneficiar-se de les aigües i la ri- quesa de l’entorn de les muntanyes de Prades. Conjun- tament amb l’excursionisme mogut al redós de Poblet, és l’inici del turisme modern a la Conca de Barberà. Per- sonalitats com el músic Pau Casals van ser-ne hostes destacats, així com diversos grups de noies barcelo- nines amb pocs recursos, a través del servei de colònies per als escolars de la ciutat organitzades per l’Ajunta- ment de Barcelona.

Colònies escolars municipals de Barcelona a l’Espluga de Francolí, 1932

Arxiu fotogràfic del Museu de la Vida Rural. Col·lecció Ferran Civit.
Arxiu Municipal de Barcelona. Número de registre 31695.
Autor: Carlos Pérez de Rozas

Torneig de tenis a Vil·la Engràcia, 1915.
A la dreta, amb barret, el músic Pau Casals.

Arxiu fotogràfic del Museu de la Vida Rural. Fons Roca Vignote.
Número de registre 012-11-03-2008. Autor desconegut.

La Guerra Civil a les Masies

En esclatar la Guerra Civil Espanyola, bona part de les propietats de les Masies van ser requisades i destina- des a usos en suport de la causa republicana, com ara l’allotjament de refugiats de guerra i l’establiment d’un hospital militar a l’Hotel Monestir per als soldats malalts o ferits al front, sobretot de l’Ebre. Però un dels episo- dis més importants va ser l’estada, la tardor de 1938, de l’Estat Major de l’Exèrcit de l’Ebre i d’un gran nombre de brigadistes internacionals.

Contingent de brigadistes accedint al pati porxat

Panoràmica general dels brigadistes al pati porxat.

Fons Henry Buckley. Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès

Les Brigades Internacionals

El 25 d’octubre de 1938, al pati de l’edifici de l’actual Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat, es produeix el primer acte de comiat a les Brigades Internacionals, batallons de vo- luntaris vinguts d’arreu del món per lluitar en favor de la Re- pública Espanyola. Aquell dia, davant d’una nodrida dele- gació de brigadistes, el president del Consell de Ministres, Juan Negrín, va dirigir un discurs d’agraïment a aquests combatents en un emotiu acte immortalitzat pels fotope- riodistes Robert Capa o Henry Buckley, entre d’altres.

Contingent de brigadistes accedint al pati porxat

Contingent de brigadistes al pati porxat.

Fons Henry Buckley. Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès

L’espai de memòria

Des de l’any 2022 l’espai de memòria de Les Masies i les Brigades Internacionals, situat a l’edifici de l’Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat, forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic, sota la titularitat de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí. L’edi- fici es pot visitar i al pati hi ha instal·lats diversos plafons en format d’exposició sobre el comiat de les Brigades Internacionals i del període de la Guerra Civil a les Ma- sies, una eina pedagògica impulsada pel Camp d’Apre- nentatge Els Monestirs del Cister.

Vista aèria de l’Alberg de l’Espluga de Francolí.

Arxiu fotogràfic de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí.

Imatge de l’exposició permanent sobre les Brigades Internacionals a l’Alberg de l’Espluga de Francolí.

Una exposició impulsada pel Camp d’Aprenentatge Els Monestirs del Cister.
Arxiu fotogràfic de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí.

Adreça:
Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat
Les Masies, s/n, carretera TV-7007
43440 L’Espluga de Francolí
La Conca de Barberà, Tarragona

Horaris de visita i altra informació de referència:
L’Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat és obert tot l’any, de 8 h a 22 h.

Dates de tancament:
Diumenges tarda, de l’1 de gener al 20 de juny i de l’1 d’octubre al 31 de desembre.
De l’1 al 6 de gener.
De l’1 al 30 de setembre.
Del 9 al 31 de desembre.

Espai de Memòria de Les Masies i les Brigades Internacionals