UN PASSEIG PER L’ESPLUGA DE FRANCOLÍ

ESGLÉSIA VELLA: Dedicada a St. Miquel Arcàngel i construïda a cavall del romànic al gòtic (s. XIII). L’Església Vella està dedicada a Sant Miquel Arcàngel. Va ser construïda a cavall del romànic i el gòtic (segle XIII). Destaca el seu robust campanar, escenari de resistències bèl·liques el 1463 i el 1873. L’any 1837 s’hi van amagar les despulles dels Reis de la Corona d’Aragó, enterrats al Monestir de Poblet, que havien restat abandonades dos anys abans durant l’esclat revolucionari i l’exclaustració dels monjos. L’any 1923 l’església fou declarada monument històric i artístic.Visitable en horaris de culte i dins la Ruta Templera i Hospitalera.
ESGLÉSIA NOVA: (1860-1888) D’estil neoclàssic i fou construïda amb pedres de l’antic castell que senyorejà la vila durant l’edat mitjana. Malgrat que el projecte preveia la construcció de dos campanars, la crisi agrària va fer que només se’n pogués aixecar un. No visitable.
ANTIC HOSPITAL: L’Antic Hospital és un edifici construït entre els segles XV i XVI que acollia malalts, pobres i orfes. La seva activitat durà fins a les darreries del segle XIX. La planta baixa disposa d’un pati interior, on donava la sala de convalescència, la capella i el dipòsit mortuori, mentre que a la primera planta, a la qual s’accedeix per l’escala de pedra, hi havia dues grans estances. A façana s’hi pot veure l’escut de la vila datat el 1528. Visitable amb la Ruta templera i Hospitalera.
BARANA DE FERRO FORJAT: El 19 d’octubre de 1900 aquest passeig pren el nom de Joan Cañellas i Tomàs, diputat liberal i advocat que defensà a 22 espluguins processats per sedició, incendi i assassinat del cobrador executiu Josep Espina, delictes dels que foren absolts.
El maig de 2010 va ser inaugurada la remodelació actual. La barana de ferro forjat és obra dels mestres forjadors de cal Biel. Evoca alguns dels oficis que hi havia hagut en aquest passeig (ferrer, hostaler, pagès, carreter, xollador d’animals, fuster, apotecari, corder…)
ERMITA DE LA SANTÍSSIMA TRINITAT: Ermita situada a peu del bosc, voltada de boscos de ribera i  fonts. Hi passa el GR-175 que comunica el Monestir de Poblet amb Montblanc. L’edifici actual, catalogat a l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, és obra del segle XVIII. Es venera la imatge trobada de la Santíssima Trinitat, segons diu la tradició descoberta sota una vella alzina al costat del santuari.
Zona d’esbarjo i per fer-hi menjades.
CASAL DE L’ESPLUGA: El Casal de l’Espluga es fundà l’any 1963 sota l’impuls del mecenes de la cultura catalana i patrici espluguí Lluís Carulla i Canals. Va ser construït segons el plànols de l’arquitecte Lluís Bonet i Garí. La façana principal fou decorada per Llucià Navarro. El Casal ha esdevingut impulsor de la vida sòcio-cultural i esportiva de l’Espluga.
CASA DE LA VILA:  Aquest edifici acull, des de finals de l’edat mitjana, les dependències de l’Ajuntament. A la façana principal es pot veure l’escut de la Vila de 1563, format per tres torres, que representen el castell medieval que dominava la vila, coronades per tres creus, que fan referència al domini de l’ordre de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem, pel riu i per la cova lloc de naixement del riu Francolí i origen del nom de l’Espluga.
FONT MAJOR: La Font Major es considera el lloc de naixement del riu Francolí. Es pot veure l’antic rentador (1904), la font (1864), les escales, la Mare de Déu de la Font Major i una placa que recorda el nivell on arribà l’aigua durant la riuada de Santa Tecla del 1874.
FONT BAIXA: La Font Baixa, construïda en la seva forma actual l’any 1852 està formada per 17 canyelles que corresponen a cada una de les lletres del nom de la Vila, Espluga de Francolí. La barana de ferro forjat que voreja la font, és obra dels mestres artesans de Cal Biel de l’Espluga.